Konsten att komma levande ut patriarkatet med humorn i behåll

Straight man vs flata i ett roligt samtal på djupaste allvar. Om heteronormens förbannelse, att resa sig ändå, om skam, stolthet och lite grann om konsten att bli lesbisk.

I en levande, rolig och hoppfull dialog synliggör och utmanar Marcus och Mian invanda mönster, förlegade tankebanor och manar till nya idéer och vägar att gå.

Oftast beskrivs hur orättvisan mellan könen drabbar kvinnor, men mer sällan hör vi om hur maktordningen också slår mot män. I den här föreläsningen får vi ta del av nitlotterna män drar på patriarkatets bakgård – men också vinsterna med att gå emot strömmen.

Marcus berättar på ett gripande och öppenhjärtigt sätt hur han under sin barndom mobbades för att han vek av från normen, vilka effekter det fick på hans vuxenliv – men också om hur han rest sig och idag på ett konstruktivt sätt kan använda sig av sina erfarenheter.

I föreläsningen finns också humorn och gränstänjandet. Efter århundranden av missaktning gentemot lesbiska visar Mian med glimten i ögat på alla fördelar med att som kvinna leva med en annan kvinna. Och hon ställer den kaxiga men relevanta frågan om gräset inte är grönare på andra sidan. I den här delen av föreläsningen kan även den modige heterosexuella mannen plocka en och annan godbit.

Trots sina olikheter blir snart likheterna slående; man, kvinna, homo, hetero spelar ingen större roll. I grunden är vi alla ganska lika och förtjänar samma respekt och rättvisa och det är den övertygelsen både Marcus och Mian har som fond för samtalet.

Den här föreläsningen vänder sig till företag, skolor, fackförbund, pridefestivaler och till alla andra som med humor vill vidga kunskapen om jämställdhet, feminism, stereotypa normer- och hur vi kan bryta dem.

Mian Lodalen är författare och har en rad böcker bakom sig, både fack- och skönlitterära. Liten handbok i konsten att bli lesbisk blev utsedd till årets bok 2016.

Marcus Gustavsson har lång erfarenhet av ledande positioner inom fackföreningsrörelsen, är tidigare ordförande för West Pride och arbetar idag som hemtjänstchef.

Boka föreläsningen via marcus.gustavsson.gbg@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s