Härskartekniker – så bemöter du dubbelbestraffning

https://www.marcusgustavsson.com/artiklar/forelasare/images/harskartekniker-dubbelbestraffning.jpg

Marcus föreläser ofta om härskartekniker vilket handlar om sociala manipulationer som används för att skaffa sig inflytande eller ta makten över någon annan på ett fult sätt. Härskartekniker förekommer överallt, kan döda motivationen i en arbetsgrupp och förgifta arbetsmiljön. Därmed måste de motverkas. I den här artikeln får du tips om hur du bemöter härskartekniken dubbelbestraffning.

Dubbelbestraffning är den fjärde härskartekniken. Vad man gör, hur man än beter sig och vilka resultat man än uppnår så kan man inte göra rätt i härskarens ögon. För många år sedan hade jag en chef som retade sig på mig eftersom jag hade kritiserat hens agerande i en situation, ett agerande som stred mot vår organisations värdegrund. Det var jag tvungen att ta upp till diskussion eftersom det skadar förtroendet när man agerar på ett sätt som är tvärtemot det som organisationen påstår sig stå för. Efter det var jag inte vatten värd och chefen började att utsätta mig för dubbelbestraffning. När jag tog över en verksamhet som gick väldigt mycket back ekonomiskt var chefen där med piskan och krävde att jag skulle vända ekonomin inom sex månader. Jag kände mig verkligen jagad men jag lyckades med uppdraget. Men tror du att jag fick beröm? Nej då sade min chef att jag hållit alldeles för hårt i pengarna. Vad jag än hade åstadkommit så hade det aldrig varit tillräckligt. 

Bryta mönstret

Motstrategin till dubbelbestraffning är att ”bryta mönstret” genom att säga ifrån. Men det kan vara väldigt svårt att bryta mönstret när det är en person i maktposition som utsätter. Och så var det ju i mitt fall med chefen som utsatte mig. Mina kollegor såg och märkte vad jag blev utsatt för men ingen sade något och ingen stöttade mig. Förmodligen var anledningen att de själva var rädda för att bli nästa offer. Men det är lättare att bryta mönstret om man är flera som går ihop och gör det tillsammans. Då minskar risken att ytterligare en individ blir utsedd till syndabock. Jag hade verkligen önskat att mina kollegor hade gått ihop på det sättet, stöttat mig och markerat att beteendet var oacceptabelt. Man är väldigt liten när man blir utsatt av sin chef.

Dubbelbelöning

Motsatsen till dubbelbestraffning är bekräftartekniken ”dubbelbelöning”. Jag talar mig alltid varm för mångfald och att ta vara på varandras olikheter. Men det är inte alltid enkelt med olikheter. Ibland förstår vi oss inte på varandra eftersom vi kommunicerar på olika sätt utifrån våra bakgrunder, erfarenheter, arv och miljö. Vi vill också bli kommunicerade med på olika sätt. En del vill ha rak kommunikation medan andra föredrar att avsändaren mer lindar in det man ska säga. När vi inte förstår varandra så börjar de ofta skava och det kan skapa konflikter. Men dubbelbelöning handlar väldigt mycket om att man har inställningen att alla gör så gott de kan och vill göra gott. När du inte förstår någon så visa att du vill förstå genom att ställa frågor tills du förstår. Och det handlar också om att snälltolka varandra när det blir fel. Det är ju väldigt ovanligt att någon vill att det ska bli fel eller gör fel medvetet. Så när det blir fel ska vi inte kasta skit på varandra utan istället dra lärdomar och göra bättre framåt. Jag gillar organisationer som delar ut pris till ”årets misstag”. De lyfter fram medarbetare som vågat tänka nytt och testat nya vägar. Det har dock inte blivit så bra men det har gett värdefulla erfarenheter som används för att inte göra om samma misstag. Organisationer som visar att det är okej att göra fel är snälla organisationer. De skapar också ett klimat där viljan att göra rätt är betydligt starkare än rädslan att göra fel.

Detta är en artikelserie om härskartekniker - läs övriga artiklar

Taggar