Harskartekniker - så bemöter du påförande av skuld och skam
Marcus föreläser ofta om härskartekniker vilket handlar om sociala manipulationer som används för att skaffa sig inflytande eller ta makten över någon annan på ett fult sätt. Härskartekniker förekommer överallt, kan döda motivationen i en arbetsgrupp och förgifta arbetsmiljön. Därmed måste de motverkas. I den här artikeln får du tips om hur du bemöter härskartekniken påförande av skuld av skam.
Påförande av skuld och skam är den femte härskartekniken. Du har säkert liksom jag skuldbelagts för fel och brister som du inte har orsakat. Jag kommer aldrig glömma när min chef försökte skjuta över ansvaret för strukturella problem på mig. Jag hade ett uppdrag där jag inte fick tillräckliga resurser för att kunna leva upp till kraven. Jag hann inte med alla arbetsuppgifter helt enkelt. Jag tog upp detta med min chef som då uttryckte att jag skulle fundera på om jag verkligen var rätt person för uppdraget. Det var mitt fel att jag kände det jag kände.
Intellektualisera
Motstrategin till påförande av skuld och skam är att ”intellektualisera”. Jag rannsakade mig själv och landade snabbt i att det inte var mig det var fel på. Jag var kompetent nog för uppdraget men fick inte tillräckligt bra förutsättningar för att lyckas. Det är tyvärr inte ovanligt att individer görs ansvariga för strukturella problem i organisationer. Det är inget fel på de organisatoriska förutsättningarna utan det är ditt fel att du känner dig stressad. Jag bokade ett möte med min chef och tog upp att det inte känns bra med hur hen hade bemött mig. Jag framförde att jag var kompetent för uppdraget och ville inget hellre än att göra ett bra arbete men att jag då behövde förutsättningar till det. Då backade min chef och bad om ursäkt. Min chef berättade att hen också kände sig pressad på grund av bristande förutsättningar och var tacksam att jag berättade om hur jag kände så att vi kunde reda ut det som skavde.
Bekräfta rimliga normer
Motsatsen till påförande av skuld och skam är bekräftartekniken ”bekräfta rimliga normer”. Jag försöker vara noga med att berömma kollegor och medarbetare som det går bra för och som når goda resultat. Jag vill lyfta fram dem som föredömen och låta dem berätta om hur de lyckats nå framgång. Det skapar ett lärande för oss andra. Jag är också noga med att arbetsgruppens gemensamma framgångar. Det behöver man inte göra så komplicerat. Man kan fixa lite fika, poppa lite popcorn eller bjuda på alkoholfritt bubbel. Jag tänker att om medarbetarna känner sig sedda och bekräftade så ökar motivationen till att prestera ännu bättre. Bekräfta rimliga normer handlar också om att lyfta fram de som vågar sätta ned foten mot dumhet som föredömen. Exempelvis de som säger ifrån mot kränkande särbehandling, mobbning, trakasserier och diskriminering. Allt detta är alltför vanligt förekommande på arbetsmarknaden och alltför ofta är det tyst när människor blir utsatta. Men de som vågar bryta tystnaden ska vi inspireras av. De står för de normer som vi vill ska styra på våra arbetsplatser.