Marcus bästa tips för ökad arbetsglädje – tips nummer 1

Marcus bästa tips för ökad arbetsglädje – tips nummer 1

Marcus föreläser ofta om vad som skapar arbetsglädje. I denna artikelserie kommer han dela med sig av sina bästa tips. Första tipset handlar om att man måste välja rätt inställning till sitt arbete och till sina kollegor.

Jag minns första gången som jag fick en förfrågan om att föreläsa om arbetsglädje. Jag kände direkt att det inte var min grej och ville tacka nej. Framför mig såg jag föreläsningar om arbetsglädje som jag själv lyssnat på som jag tyckte var ganska jobbiga. Föreläsaren hade oftast varit väldigt klämkäck och slängt in övningar som gjorde mig obekväm. Jag har exempelvis svårt för rollspel eller mingelövningar där man förväntas mingla på beställning. Jag tänkte därmed att arbetsglädje inte är mitt ämne. Jag föreläser ju om allvarliga ämnen som arbetsrätt, arbetsmiljö, ledarskap och våld i nära relationer och är inte det minsta klämkäck. Men så tänkte jag att arbetsglädje också är ett allvarligt ämne. Mår man inte bra eller trivs man inte på jobbet så kan det ju leda till ohälsa. Så jag bestämde mig för att tacka ja till förfrågan om jag fick prata om ämnet på mitt sätt.

Teorier och övningar för arbetsglädje

Som föreläsare får jag sedan dess väldigt många förfrågningar om att föreläsa om arbetsglädje. Jag berättar om teorier som jag själv använt mig av genom åren, exempelvis Aaron Antonovskys teorier om salutogent förhållningssätt och känsla av sammanhang. Och jag delar gärna med mig av övningar som man kan använda sig av för att följa upp det jag pratat om under min föreläsning.

Jag blir ofta kontaktad med förfrågningar om tips för ökad arbetsglädje. Så jag tänkte samla mina bästa tips i en artikelserie här på webbplatsen. Mitt första tips är att man måste välja rätt inställning till sitt arbete och sina kollegor. Det handlar om att lägga så lite energi som möjligt på det man inte kan påverka och så mycket energi som möjligt på det man faktiskt kan påverka. Och din inställning är påverkningsbar. Du väljer din egen inställning. Inte andras. Deras inställning får de ta ansvar för.

Snällhet skapar arbetsglädje

När jag är ute i arbetsgrupper som föreläsare eller utbildare frågar jag alltid om de ser på varandra med snälla ögon i arbetsgruppen? Har ni inställningen att alla vill väl? Det är extremt ovanligt att människor vill ont eller gör fel medvetet. Men ibland blir det fel och då ska man inte kasta skit på varandra utan i stället se det som blivit fel som ett lärande för framtiden. Hur är det i din arbetsgrupp? Snälltolkar ni varandra när det blir fel?

Så påminn dig själv om att välja rätt inställning. Jag lovar dig att det sparar massor av energi.  Och när stämningen är dålig och ni börjar gnälla på varandra så tycker jag att ni ska påminna er om att snälltolka. Har ni ett förhållningssätt till varandra som präglas av snällhet så ökar arbetsglädjen.

Detta är en artikelserie om arbetsglädje -  läs övriga artiklar

 

Taggar
Marcus gustavsson föreläsare föreläsning arbetsglädje